A vasfüggöny leomlását követően kevés cég tudott önerőből megkapaszkodni és piacot szerezni a keleti blokkból. A kivételek egyike a rigai MikroTik.

Termékeik alapja a saját fejlesztésű, Linux gyökerekből induló RouterOS, mely egy hálózati feladatokra optimalizált operációs rendszer. Ez használható x86 számítógépeken vagy a Mikrotik Routerboard célhardverein. A rendszer gyorsan fejlődik, egyre újabb képességeket kap, a biztonsági javítások és frissítések folyamatosak még a régi hardvereken is.


Home és SOHO


A jelenlegi router és switch piac alsó szegmensét jelentő eszközök elképesztő választékban kaphatók, rengeteg márkanév olvasható a boltok polcain sorakozó dobozokon. Az egyre több és több eszközt internetre csatlakoztatni akaró magánfelhasználók hatalmas mennyiségben vásárolják ezeket termékeket. A Mikrotik erre piacra viszonylag későn lépett. Az ide szánt routerei azon túl, hogy árban abszolút versenyképesek, azzal tűnnek ki, hogy minden esetben ugyanazzal a funkcionalitással képesek a RouterOS futtatására, mint a nagyobb felmenőik. Támogatásuk és minőségük túlmutat azon, amit ebben az ársávban megszokottnak tartottunk. Mivel a RouterOS konfigurálása több lehetőséget tartogat, több felkészültséget is igényel, mint a legtöbb alapfunkciós berendezés, igy egy Routerboard ideális tanulóeszköz a számítástechnikát és azon belül a hálózatukat haladó szinten megismerni kívánóknak.


Kisvállalat, oktatási vagy kulturális intézmény


Hazai realitás, hogy a kisvállalatok vagy iskolák kénytelenek anyagi lehetőségeik miatt home szegmensbe szánt eszközöket használni hálózatuk felépítéséhez, annak minden korlátával és hibaforrásával. Számukra ideális lehetőséget adnak a Mikrotik berendezési, hiszen áruk összemérhető, míg képeségeik magasan felülmúlják a home eszközökét. 


Kül- és beltéri WiFi


Ha Wifi van, minden van. A Mikrotik azon dolgozik, hogy megoldást kínáljon minden előforduló feladatra, legyen szó irodaház, iskola vagy akár közterület minőségi ellátásáról. Kiemelkedő megoldásuk a CAPsMAN központi access point vezérlés, ami egyszerű és átlátható alapot ad nagyobb rendszerek telepítéséhez.


Kültéri pont-pont


Hagyományosan kiemelt szerepet kapnak a nagy távolságok áthidalására készült rádiófrekvenciás berendezések a Mikrotik választékában. Néhány tucat métertől néhány kilométerig elérő nagy sebességű kapcsolatok építhetők ezekkel a készülékekkel.


Mobil rendszerek


Ha nem érhető el hagyományos internet szolgáltatás egy telepítés helyszinén, ekkor kerülhetnek képbe a Mikrotik 4G LTE képes eszközei. LED fal telepítése távoli lokációban, ideiglenes Internet elérés biztosítása egy kültéri rendezvényen vagy egy távoli faluban? Ha van térerő, már csak egy SIM kártya és egy előfizetés szükséges az Internet biztosításához.


Nagyvállalati, szolgáltatói megoldások


Akár 72 magos Tilera network CPU-val szerelt csúcsmodellek már alkalmasak nagy és összetett rendszerek forgalmának kiszolgálására is. A Cloud Hosted Router virtualizációs és felhő szolgáltatásnak is ezekben az esetekben látni hasznát.


Router építés


A Routerboard-ok eredetileg egyedi routerket építők számára készültek, csak később születtek meg a ma ismert, gyárilag készre szerelt berendezések. Az új készülékek nem számolták fel a klasszikus termékvonalat, a Routerboard alaplapok és interfész kártyák továbbra is a kínálat szerves részét képezik, sokak örömére.


Szoftverek


A Mikrotik RouterOS önálló termékként, hardver vásárlása nélkül is licenszelhető, megvásárolható. Erős x86 konfiguráción brutális teljesítményű routerek születhetnek segítségével, míg a virtuális gépre telepített x86 RouterOS az oktatásban kaphat praktikus funkciókat. http://demo.mt.lv/ 

A kor elvárásainak megfelelően elkészült a Mikrotik app Android készülékekre, mely a konfigurációs és diagnosztikai funkciókat zsebben hordhatókká teszi.


Kérjen ajánlatot!